Visste du att varje dag har sitt eget tema?
Och idag 3/2 råkar det vara morotskakans dag.
Så vad passar väl bättre än att baka just en dylik dagen till ära?
Många tror att bara för att det är morötter i så är den liksom lite nyttig . .
Inget kunde väl vara mer fel.
Tvärtom så är den nog en av de mer feta och onyttiga kakor man kan baka.
Men om man bara gör den en gång om året kan man ju tänka bort detta faktum.
Den går ju variera mycket oxå.
Här med lite jordgubbar på.
Ser ju väldigt smaskigt ut !
Eller varför inte med bara lite hallon på.
Enkelt men snyggt.
Eller så kanske man skulle dra på ordentligt och göra en tårta av den.
Eller söta cupcakes . . .
Eller så gör man som jag, och struntar i allt fancy och helt enkelt bara gör
en som vanligt i långpanna.
Det blir gott de' me' !
200 g morötter (ca 3 normalstora morötter)
4 ägg
4 dl strösocker
2 dl rapsolja
1 msk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 tsk mald kanel
4 dl vetemjöl
Cream cheese frosting
200 g färskost, t ex Philadelphia
100 g smör, rumsvarmt
4 dl florsocker
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 180 grader. Riv morötterna fint.
2. Vispa ägg och socker vitt och pösigt i en bunke. Tillsätt olja och morötter. Blanda ihop bakpulver, vaniljsocker, kanel och vetemjöl. Rör ner det i äggsmeten och blanda till en slät smet.
3. Häll smeten i en långpanna, ca 32 x 24 cm, klädd med bakplåtspapper.
4. Grädda kakan längst ner i ugnen i 43–45 min. Låt den kallna i formen. Skär gärna kakan i rutor innan du brer på glasyren så blir det mindre kladdigt när du lossar rutorna från varandra.
5. Glasyr: Vispa ihop alla ingredienser med en elvisp till fluffig glasyr. Bred ut den jämnt över rutorna.
4 ägg
4 dl strösocker
2 dl rapsolja
1 msk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 tsk mald kanel
4 dl vetemjöl
Cream cheese frosting
200 g färskost, t ex Philadelphia
100 g smör, rumsvarmt
4 dl florsocker
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 180 grader. Riv morötterna fint.
2. Vispa ägg och socker vitt och pösigt i en bunke. Tillsätt olja och morötter. Blanda ihop bakpulver, vaniljsocker, kanel och vetemjöl. Rör ner det i äggsmeten och blanda till en slät smet.
3. Häll smeten i en långpanna, ca 32 x 24 cm, klädd med bakplåtspapper.
4. Grädda kakan längst ner i ugnen i 43–45 min. Låt den kallna i formen. Skär gärna kakan i rutor innan du brer på glasyren så blir det mindre kladdigt när du lossar rutorna från varandra.
5. Glasyr: Vispa ihop alla ingredienser med en elvisp till fluffig glasyr. Bred ut den jämnt över rutorna.
♥
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar